Klättring

Belliz i GÃ¥seborg För alla er som länge funderat på att prova klättra, men ännu inte gjort det, säger jag bara, PROVA NU! Det är otroligt roligt! Jag har alltid älskat att klättra, jag var ungen som stod högst uppe i trädet och gungade på rasterna i skolan för att få den där härliga pirrande känslan i magen.

Nu gillar jag klättring för att det dels är bra träning, du blir stark i hela kroppen, dels handlar klättring väldigt mycket om problemlösning; det gäller att i förväg ha en plan för hur man ska ta sig vidare uppåt. Dessutom tävlar man mot sig själv, att klara svårare saker, samtidigt som man kan klättra tillsammans med andra som inte ligger på samma nivå som en själv.

Men den största glädjen med klättringen är själv grejen att komma ut i naturen, känna vinden, solen, se växtligheten förändras med årstiden, få en glimt av rådjur och ekorrar. Ibland tror jag att jag är jättesugen på att komma iväg och klättra, men väl ute vid klippan vill jag hellre sitta i solen med termosen och titta ut över nejden.

Jag har klättrat regelbundet sedan 2004. Jag klättrar helst utomhus, men eftersom svenskt väder är som det är blir det även en hel del inomhusklättring på framförallt vintern. Det blir både topprep, sportklättring och bouldering. Snart är det dags att börja lägga lite egna kilar också, men det kräver en hel del av klättraren för att det inte ska bli livsfarligare än vad det är!

Favoritställen i Stockholm

Gåseborg, för sina fina leder och vackra miljö vid Mälaren (Järfälla)

Kanalklippan, knasig sprängklippa som dock är stadsnära och ligger nära Boule och Berså. (Danvikstull)

Kolartorp, relativt stort boulderområde med bra kommunikationer (Haninge)

Nynäshamn, relativt outvecklat område, men nu bor vi här och vi ska ta fram stålborsten för att rensa nya problem så fort det blir lite varmare. Tittar på boulderblocken varje dag och hittar nya allt som oftast på våra hundpromenader!

Övriga favoriter

Ågelsjön, massor av fin repklättring, mysig miljö vid sjö där man kan tälta (Norrköping)

Ardèche, smultronställe för klättring, mtb, vandring i Frankrike

Fontainebleau, otroligt bra bouldering på fin sandsten (Frankrike)

Kjugekull, bouldering i fin miljö (Kristianstad)

 

 

 


%d bloggare gillar detta: