Räddningskurs på Vårdberget II

Dags för fortsättningskurs i hur man räddar varandra uppe på klippan. Förra kursen var jobbig, men denna var r-i-k-t-i-g-t jobbig! Vi fick träna på att rädda förstemannen som fallit och skadat sig ovanför den som säkrar. Då måste man snabbt som attan klättra på repet upp till den skadade, göra första hjälpen, sätta fast den skadade ordentligt i klippan, klättra tillbaks till standplatsen och rensa den, klättra tillbaks till den skadade och fira ner med den till marken. Det tog 2 timmar innan vi var på marken igen och den som räddade jobbade febrilt exakt hela tiden! Bra att få lite perspektiv på vad det innebär att göra illa sig på en multipitch (flera replängders klätterled).

Jag vill verkligen rekommendera alla som klättrar mulitpitchar att lära sig kamraträddning. Erik Olandersson är en bra klippklätterinstruktör som jag kan tipsa att anlita.

Trolla hade också jätteroligt för hon fick busa med Saga, Eriks jaktlabrador. Jisses vad de röjde runt som två svarta yrväder.

Nästa klätterresa är bokad föresten, det blir 2 veckors sol- och klättrande i Alicante, 24:e oktober åker vi,tjiho!

Ett svar to “Räddningskurs på Vårdberget II”

  1. Putte Says:

    Och armbågarna, armbågarna… Font släng dig i väggen i jämförelse med att prusikklättra upp och ner två gånger för ett spänt rep! phu…

    (Längtar till spanien nu)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: