Belliz leder trad

Som rubriken säger, är jag numer en tradklättrare, haha! Det har suttit hårt inne, men idag ledde jag min första klätterled på traditionellt sätt. Det betyder med egna kilar som man placerar i sprickor på vägen upp och som andremannen sedan plockar bort. Det är ganska mycket psykigare än att leda på bult. Bultade leder känns för mig tryggare, då bulten redan sitter där på klippan. Men det är delvis falsk trygghet, för med bultar måste man lita på att den som en gång satte dit den gjorde det på ett korrekt sätt och att bulten nu inte har gått sönder eller rostat fast den ser bra ut på håll. Välklättrade leder brukar ha bra bultar, men som sagt man vet aldrig säkert. Dessutom kan bulten sitta på ”fel” ställe, tex alldeles för långt upp för dem som inte är så långa (dvs jag och Putte).

Traditionell klättring är annorlunda. Man måste veta mycket mer om utrustningen, vilka kilar, friends mm som passar i vilka spricktyper och storlekar, samt hur man placerar dem på ett säkert sätt. Och enda sättet att lära sig är att öva.. mycket.. Putte börjar blir vass på det nu, så jag ser ju att övning ger färdighet. Och man börjar att leda trad på lätta leder så att man har lite överkapacitet och kan stå och fippla länge med placeringarna.

Nu har jag lett min första tradled och det var jättekul!! Dessutom sken solen och vi var ensamma på klippan, det var bara toppen helt enkelt!

Ett svar to “Belliz leder trad”

  1. Susen Says:

    Bra jobbat Bella! =)

    När var det ni skulle iväg på triathlon tävlingen? Är det inte nu snart?

    Blir så himla sugen på att skaffa vovve när du skriver om allt roligt du och Trolla hittar på =)

    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: