Kantarellkurs

Solen sken från en klar himmel när jag vaknade i morse. Riktig härligt! Gårdagens intro på kantarellkursen var nyttigt. Vi hundägare fick först träna kommando på varandra. Det kändes lite konstigt att sticka en kantarell under näsan på en människa man inte kände, och när denne luktade på svampen, beordra personen ”sitt” och sen ge godis när personen fint satt ner! Men efter några gånger när man själv både gett kommando och agerat hund så kändes det inte konstigt längre. Vi använder oss av ett hundträningsredskap som kallas ”klicker” och det var nytt för mig ovch Trolla. Dessutom ska hundarna ha ett ”tjänstetecken” på sig när de jobbar, dvs letar svamp. Detta tecken var i vårt fall en skarf, som skulle av och på varje gång det var dags att nosa på kantarellen. I rätt ordning skulle svamp kastas på marken, tjänstecknet sättas på ”hunden”, ”hunden” lukta sig fram till svampen, jag klicka med klickern för att visa att det var rätt gjort, ”hunden” sätta sig ner, jag ge godis till ”hunden”, ta upp svampen från marken och ta av tjänstetecknet igen. Det var ganska svårt att komma ihåg att göra alla moment i rätt ordning. Sen när vi fick testa med våra egna hundar var vi nog alla tacksamma för att vi övat på varandra först så inte hundarna blev helt förvirrade och stressade. Timingen med klickern var jätteviktig att få till rätt så hunden fattade vad det var för beteende som var rätt.

Lite sömn gjorde susen och dagens övningspass ut i skogen gick väldigt bra. Trolla hade lite svårt att tycka att en kantarell som matte slängde på marken var särskilt rolig att lukta på. I början satt hon bara och titta på mig, och undrade ”Vad gör matte, slänger svamp på marken.. ge mig lite godis nu istället, jag sitter ju redan så fint!” men efter en stund fick hon lite intresse för svampen och i slutet av dagen sprang hon fram till svampen, nosade och satte sig sedan fint och inväntade en köttbulle. Mäkta stolt matte =) Det kan nog bli en kantarellpudel av henne om vi övar flitigt i höst!

Nu är vi båda helt slut (iaf jag). Kursinstruktören sa att 10 minuters ”nosarbete” motsvarar 3 timmars normal promenad. Hon har förbjudit oss alla att gå annat än kissrundor med vovvarna ikväll, och det verkar vettigt, Jag förbjöd även mig själv att göra nåt annat än att gå ut med Trolla ikväll. Åkte hem till mamma och pappa och blev ompysslad istället, perfekt!

Nu ska vi ut på sista kissrundan, sen fika och sen sussa. Imorgon springer jag Tjejmilen. Godnatt kära vänner.

Ett svar to “Kantarellkurs”

  1. Susen Says:

    Låter riktigt kul det där med hundkurser! Mycket att tänka på för hundföraren också. Riktiga utmaningar.

    Hur gick det att springa idag då? Ni måste ha haft fint väder att springa i?

    Hoppas altl ä bra!
    KRAM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: